CleanPest - Uçan Haşere Kontrolü - KARASİNEK İLAÇLAMA

Ev sineği olarak da bilinen bu zararlılar adeta bir mikrop taşıma makinesi gibidir. Hemen hemen her yerde bulunurlar. Çöpler ve çürümekte olan organik atıklarla beslenirler. Ağız yapıları sokma-ısırma niteliği taşımadığı için yalayıcı-emici özellikte gelişmiştir. Bu nedenle insan ve memelileri sokmamakla birlikte bacakları ve vücutları aracılığı ile binlerce hatta milyonlarca zararlı madde ve mikroorganizmayı insanların yiyecek içeceklerine bulaştırmak suretiyle birçok hastalığın taşınmasında önemli rol oynarlar.

Karasinekler ile mücadelede genellikle kokulu ilaçlama yöntemi kullanılır ve şok etkisi ile mekandan uzaklaştırılırlar. Fakat sinek ilaçlama işlemi periyodik olarak yapılmalıdır. Çünkü ilacın etkisinin kaybolduğu ortama tekrar geri dönerler. Onun için gerek açık alan gerekse de kapalı alan ilaçlaması belli aralıklarla istikrarlı şekilde yapılmalıdır.

CleanPest - Uçan Haşere Kontrolü - TATARCIK İLAÇLAMA

Tüm sıcak ülkeler ve Akdeniz ikliminde bol miktarda bulunurlar. Sadece dişi cinslerinin kan emdiği bu sineklerin erişkinleri sivrisineği andırırlar. İyi uçucu olmadıklarından dolayı üredikleri alandan fazla uzaklaşamazlar. Çoğunlukla gündüzleri kuytu yerlerde saklanarak geceleri ortaya çıkar ve soktukları yerde şiddetli ağrı, kızarma ve kaşıntıya neden olurlar. Tatarcıkların dişileri genelde bir kez yumurtlar ve ölürler. Ancak bu evrimi birkaç kez yenileyeni de vardır. Yumurta ve larvalar ya sulu organik atıklarda ya da bataklılarda gelişirler. Şark çıbanı, kala-azar ve tatarcık humması gibi hastalıkların insanlara taşınmasında aktif rol oynarlar.

Tatarcıklar daha çok açık alanda yaşadıklarından genellikle kokulu ilaçlama yöntemi kullanılır ve şok etki ile etkisiz hale getirilirler. Fakat bu ilaçlama işlemi mutlaka haftada en az üç kez yapılmalıdır. Çünkü ilacın etkisinin kaybolduğu ortama tekrar geri dönerler. Onun için gerek açık alan gerekse de kapalı alan ilaçlaması belli aralıklarla istikrarlı şekilde yapılmalıdır.

CleanPest - Uçan Haşere Kontrolü - SİVRİSİNEK İLAÇLAMA

Sivrisinekler başta sıcak bölgelerde görülen "filariasis" hastalıklarının ve diğer birçok hastalığın taşıyıcılarıdır. İstirahat halindeyken gövdeleri dinlenme yüzeyine paralel, hortumları aşağı yönde eğiktir. Kanatları tek renktir. Temiz yada kirli tüm tatlı sulara yumurta bırakırlar. Yumurtalar kümeler halinde yüzerler. Larvaları su yüzeyinde 45 derecelik bir açı ile baş aşağı olarak asılırlar. Yaşam siklusları 10-14 gündür. Sivrisineğin bir kanadında zehir, diğer kanadında ise onu etkisi hale getirecek panzehir vardır.

Sivrisinek ile mücadeleden daha çok açık alanda yaşadıklarından genellikle kokulu ilaçlama yöntemi kullanılır ve şok etki ile etkisiz hale getirilirler. Fakat bu ilaçlama işlemi mutlaka haftada en az üç kez yapılmalıdır. Hatta bataklıklara yakın yerlerde her gün yapılmalıdır. Çünkü ilacın etkisinin kaybolduğu ortama tekrar geri dönerler. Onun için gerek açık alan gerekse de kapalı alan ilaçlaması belli aralıklarla istikrarlı şekilde yapılmalıdır.

CleanPest - Uçan Haşere Kontrolü - YABAN ARISI İLAÇLAMA

Yaban arıları ısırmaları ve insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olarak zarar verirler.Yaban arıları ağaç dallarında ve fundalıklarda binaların tavan aralarında veya yer altında yuva yaparlar.

Yaban arıları ile mücadelede bu hayvanları çekici yiyeceklerin ve su birikintilerinin ortadan kaldırılması önemlidir. Mekanik olarak tuzaklar içerisine çekici yemler konarak arıların buraya girmesi sağlanır ve girdikleri zaman çıkamazlar. Kimyasal mücadelede yuvaları direk ilaçlanır. İlaçlamanın; yaban arılarının içeride bulunduğu zaman yapılması çok önemlidir.

CleanPest - Uçan Haşere Kontrolü - PİRE İLAÇLAMA

Pireler küçük, kanatsız ve kan emerek beslenen böceklerdir. Aslında uçan haşere değildir ama çok iyi zıplama kabiliyetleri vardır. Sıcak ve ılıman iklim bölgelerini çok severler. Özel vücut yapıları sayesinde insan, memeli hayvanlar ve kemirgenlerin derilerine yapışarak kanlarını emerler ve konak değiştirirken birçok tehlikeli hastalığın taşınmasına neden olurlar.

Erişkinlerin vücut uzunlukları 1-10 mm. arasında değişir. Yaşam süreleri birkaç hafta ile bir yıl arasındandır. Güçlü bacakları sayesinde boylarının 200 katını aşan mesafelere sıçrayabilir. Uzun bacaklı ve yassı vücutlu bu asalak yumurta, larva, pupa ve erişkin ve erişkin siklusu içerisinde çoğalırlar. Pupalar içinde olgunlaştıkları kozadan çıkar çıkmaz hemen tutunabilecekleri bir memeli veya kuş bulurlar. Bazı pireler tek bir konak türünde yaşadıkları gibi bazı türleri değişik konaklarda yaşayabilir. Vebanın insanlara bulaşmasında baş rol oynayan pireler ortaçağda Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Vebanın bulaştığı kemirgenler (özellikle fareler) dayanıklı değildir ve çabuk ölürler. Ölen konaktan ayrılan pireler rahatlıkla insanlara ulaşarak bu hastalığı taşıyabilirler.

Pire ile mücadelede ortam devalı ilaçlanmalı ve etkili kokulu ilaçlar tercih edilmelidir. Pirelerin etkisiz hale gelmesi için ortamın en az 3-4 kez periyodik olarak ilaçlanması gerekir.